Raguseala  – cauze si tratamente

Raguseala este o afectiune des intalnita ce poate fi determinata de diferiti factori. Indiferent de situatia in care apare, aceasta nu reprezinta o problema grava de sanatate. Raguseala dispare destul de repede daca reusesti sa indepartezi factorii iritanti.

Totusi, daca nu este tratata la timp, in unele situatii poate evolua si se ajunge chiar la pierderea vocii. Ia masurile cele mai potrivite pentru a evita agravarea. Schimbarea vocii poate avea diferite grade, de la cele usoare, temporare si pana la grave.

Corzile vocale produc vibratii determinate de aerul expirat si astfel apar sunetele. Daca acestea sunt iritate, cand exista leziuni apare raguseala iar intensitatea timbrului vocal si calitatea vocii se schimba.

Daca dimineata ai putin vocea schimbata nu inseamna ca exista leziuni sau iritatii, ci acest lucru se intampla din cauza refluxului gastroesofagian.

Raguseala se poate instala si la copii si este provocata de diferiti factori de mediu, infectii, laringite, fumat, folosirea vocii la intensitate ridicata sau tumori.

Primul semn ca esti ragusit este dat de intensitatea scazuta a vocii si ingrosarea acesteia. De asemenea, poti sa simti o uscaciune a gatului si senzatia ca te zgarie ceva. Daca apare si tusea, dureri la inghitire, un nod in gat, respiratie greoaie sau iti dispare complet vocea, trebuie sa mergi la medic.

In cele mai multe situatii, raguseala trece de la sine, insa uneori pot aparea complicatii. In orice situatie te-ai afla, este important sa iti folosesti vocea cat mai putin.

Poate fi vorba de mai multi factori care determina raguseala. Daca nu este vorba despre fumat, trebuie sa tii cont de faptul ca unele persoane care au corzile vocale mai proeminente, o structura mai fibroasa au sin o voce usor mai groasa.

Se stie ca fumatul ingroasa corzile vocale, ceea ce inseamna ca si vocea se schimba. Deseori, fumatorii se pot confrunta cu o laringita cronica, de aceea se recomanda renuntarea la acest viciu.

In situatiile mai dificile, cand raguseala persista, schimbarea vocii va fi cea mai neinsemnata problema, deoarece se poate instala disconfort si chiar durere. Rareori se poate ajunge la insuficienta respiratorie care sa-ti afecteze grav plamanii si sa te epuizeze. Daca te afli intr-una dintre aceste situatii este important sa faci un consult la medicul specialist.

Raguseala poate fi determinata de urmatorii factori de risc:

  • abuzul vocal,
  • plansul necontrolat la copii
  • blocarea unui corp strain in trahee sau in esofag,
  • sinuzita,
  • infectii sau inflamatii
  • refluxul gastroesofagian,
  • fumatul si alcoolul.

Tinant cont de situatiile grave care pot aparea se recomanda sa indepartati cat mai multi factori posibili. In timp ce unii pot fi controlati, altii apar in mod inevitabil. Atunci cand va confruntati cu raguseala, luati toate masurile esentiale inca de la inceput pentru a evita situatiile neplacute. Incercati sa vorbiti cat mai putin si cat mai incet, pentru a nu va forta vocea. In acest fel, vindecarea este mult mai facila.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *