Formarea unei impresii pe baza perceptiei personale

Perceptia personala include nu doar modul, structurat pe diverse procese mentale, in care ne formam impresiile, ci si concluziile pe care le tragem despre alti oameni pe baza impresiilor. Este vorba despre un procedeu amanuntit in care judecam pe baza detaliilor si ne formam o opinie.

Inca de la primul contact vizual, iti faci imediat o impresie despre o persoana nou intalnita, de aceea se zice ca prima impresie conteaza. Aspectul fizic, modul in care se îmbraca, se comporta, mananca toatea aceste lucruri conteaza iti influenteaza propria parere.

Atunci cand esti atent la toate aceste aspecte, pierzi din vedere faptul ca nu stii de fapt cum este acea persoana ca om, pentru ca nu ii cunosti sufletul pe interior. Daca intr-un anumit context vezi o persoana agitata prima impresie s-ar putea sa te duca in eroare, deoarece in general acea persoana poate fi deosebit de agreabila, dar datorita situatiei respective pare nu este.

Perceptia ne permite decizii rapide, dar poate duce si la impunerea unor  stereotipe ale altor persoane. Perceptia personala are un impact major asupra interactiunilor zilnice. Acest proces subiectiv poate fi afectat de o serie de factori, cum ar fi : caracteristicile fizice, contextul situational,  trasaturile de caracter precum si experientele avute in trecut.

Oamenii au tendinta de a-si forma impresii despre altii fara sa detina informatii minime, bazandu-se doar pe normele sociale pe care altii trebuie sa le implineasca. Atsfel, punem accent doar pe caracteristicile individuale de personalitate si imbracaminte. Spre exemplu o femeie imbracata intr-un costum business, iti da impresia ca lucreaza intr-o firma importanta, pe cand o persoana imbracata lejer te duce cu gandul ca lucreaza de acasa. Aceste lucruri nu sunt intotdeauna adevarate.

Este foarte importanta si natura informatiilor deoarece aspectele cele mai evidente nu sunt intotdeauna concludente,  ci pentru a ne face o impresie completa avem nevoie de informatii de profunzime.Pe langa aceste aspecte, un alt factor care ne influenteaza gandirea este clasificarea sociala, pe baza caracteristicilor comune cum sunt : varsta, sexul, ocupatia si rasa. Aceasta tehnica nu functioneaza intotdeauna ci deseori duce la erori.

Teoria personalitatii face referire la credintele si presupunerile pe care le avem despre modul in care anumite trasaturi sunt legate de alte caracteristici si comportamente. Prin urmare daca descoperim o trasatura de baza la o persoana, ne asteptam sa prezinte si alte trasaturi legate de acea caracteristica cheie, dar nu intotdeauna asteptarile coincid cu realitatea.

De exemplu, daca vezi ca un nou coleg de munca este foarte fericit, te gandesti imediat ca este amabil si are o fire prietenoasa. Teoria implicita a personalitatii te ajuta sa tragi rapid o concluzie care in unele cazuri  poate produce stereotipuri.In concluzie, chiar daca este normal sa ne formam impresii pe baza modului in care percepem o persoana la prima vedere, a normelor si categorizarilor sociale, este indicat sa cunoastem mai multe detalii despre persoana respectiva inainte sa punem o eticheta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *