De asemenea, mai pot înşela pentru ca se simt înşelaţi, pentru că nu se simt iubiţi sau apreciaţi, pentru că vor să îşi facă partenera să sufere, pentru că vor să uite o iubită sau pentru că vor să îşi impresioneze prietenii. În general poate fi vorba de o oportunitate pe care o au şi nu vor să o rateze sau pentru că pur şi simplu vor să încerce ceva nou, ceva diferit”, precizează psihoteraputul Constantin Cornea pentru CSID.

Poate fi în egală măsură o dovadă de nesiguranţă sau de încredere în forţele proprii. „Poate fi o slăbiciune ce ţine de caracter sau dovada unui temperament greu de stăpânit,  care are nevoie să înşele pentru a simţi că trăieşte. Pe de altă parte mai trebuie să vedem la ce fel de nesiguranţă ne raportăm. Nesiguranţa relaţiei, jobului, frica de a nu fi părăsit, teama de a nu rata o şansă, fuga de bătrâneţe, toate acestea pot fi motive de nesiguranţă. Depinde de unghiul din care privim”, adaugă psihoterapeutul Constantin Cornea.

Dacă ne raportăm la istoricul lui de viaţă, la traumele suferite, la doriţele neîndeplinite sau la un mod de viaţă hedonist, putem vedea tot atâtea motive de nesiguranţă ce îl pot face să înşele sau să devină adictiv, să sufere de o tulburare de personalitate sau de comportament, să dezvolte un sindrom depresiv sau să îşi descopere adevăratul drum în viaţă sau o nouă preocupare care să îi redea încrederea în sine.

Citeste continuare AICI