Cum apar cutremurele

Cutremurele sunt de fapt seisme care zguduie pamantul la propriu si afecteaza intreaga planeta, la nivel global. Unul dintre cele mai puternice seisme a avut loc in Japonia, fiind un cutremur cu magnitudinea de 9 grade, ceea a afectat considerabil scoarta terestra.

Oamenii de stiinta au efectuat studii nenumarate pentru a afla cauzele care duc la aceste cutremure. Ei au folosit o metoda automata pentru a prelua datele si a identifica anumite corelatii intre locurile unde au avut loc cutremure, magnitudinea acestora precum si originea lor geologica.

In ocean se afla lanturi de munti submarini, aceste dorsale oceanice, care despart placile tectonice, in timp ce magma iese la suprafata si se solidifica creand astfel roci noi. Zonele de fractura raman pe fundul oceanului si deseori sunt marcate de muntii submarini despartiti prin vai. De-a lungul timpului, acestia se deplaseaza lent pana ce ajung intr-o zona de subductie, deseori situata tocmai in cealalta parte a oceanului.

De asemenea, muntii submarini creaza presiuni uriase care se acumuleaza tot mai mult in timp iar la un moment dat, se elibereaza sub forma unor cutremure catastrofale.Hartile de risc seismic ne releva faptul ca unele zone ale planetei sunt mai putin predispuse la cutremure decat altele. Insa, acestea nu arata realitatea suta la suta, avand in vedere faptul ca acel cutremur de 9 grade din Japonia din 2011, a avut loc pe o zona care nu era marcata pe harta, neprezentand un risc seismic semnificativ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *