Ce legume nu sunt originare din Europa?

Multe legume provin de pe taramuri mai indepartate si sunt aduse in Europa din diferite continente si tari. In Europa este o clima foarte variata, ceea ce faciliteaza productia a unei game largi de fructe si legume. Prin urmare foarte multe legume sunt cultivate in UE dar care de fapt nu sunt originare din aceasta zona.

Dintre aceste legume enumeram : cartofi, rosi, morcovi, usturoi, ceapa fasole, castraveti, ardeiul rosu, varza si spanac.

Principalele fructe recoltate in Europa sunt merele si portocalele. In Europa se mai consuma si alte frcute cum sunt : piersici, banane, pere, lamai verzi, avocado, mango, pepeni, ananas precum si diferite fructe de padure. Cartofii dulci provin din Aljezur, Portugalia iar sparanghelul din Marchfeld, Austria.

Alte legumele produse in UE sunt: vinetele, dovleceii, radacinoase, morcovii, ridichile, ceapa, usturoiul, salata, spanacul, cicoarea, andivele si anghinarea. Pe langa acestea se mai adauga mazare si fasole, varza, conopida, varza de Bruxelles si broccoli.

Iata si cateva detalii despre elementele care nu provin din Europa :

Cartofii au aparut prima data in 1565, in America de Sud.  Initial cartoful era o planta ornamentala, iar abia cu timpul oamenii au inceput sa consume tuberculii. In 1800, cartofii erau foarte rar intalniti in Europa incat erau oferiti drept cadou. Dat fiind faptul ca nu sunt deloc pretentiosi si cresc in orice conditii, cartofii se cultiva astazi peste tot.

Rosiile au fost considerare in trecut plante salbatice pe cand cresteau in muntii Anzi, Bolivia, Chile, Columbia, Ecuador si Peru. Fructele mici ale plantei de atunci nu prea seamana cu cele de azi. Abia dupa secole de plantare, au aparut rosiile de astazi, care s-au raspandit in America, Europa si apoi peste tot in lume.

Plantele de rosii salbatice inca se cresc in Anzi si rezista foarte bine la boli si la seceta.

Morcovii sunt originari din Iran si Afganistan. Primii agricultori au plantat morcovi colorati in mod neintentionat, iar apoi au continuat sa-i cultive pentru a-i diferentia de cei salbatici.

In urma cu peste o mie de ani au aparut soiuri purpurii si galbene, iar abia acum 400 de ani a aparut forma moderna portocalie. La inceput, morcovii erau albi si se cultivau pentru frunze si seminte. Usturoiul au aparut din cele mai vechi timpuri. Se considera ca in India si Egipt exista usturoi inca de acum 5000 de ani.

Babilionienii il foloseau acum 4500 de ani iar chinezii de 2000 de ani. La inceput usturoiul crestea salbatic prin China, India, Egipt si Ucraina.Ceapa este originara din Asia Centrala iar prima data a fost cultivata in Iran si in Pakistanul de Vest.  Ceapa salbatica era consumata cu mult timp inainte de a fi inventata agricultura. Aceasta a fost un aliment de baza pe vremea preistorica. Ceapa este cultivata de peste 5.000 de ani iar cu timpul a inceput sa se cultive in intreaga lume.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *