Ce este Vitamina D si cum ne ajuta?

Vitamina D, cunoscuta si sub numele de vitamina soarelui, este produsa de organism ca raspuns la expunerea la soare; poate fi consumata si in alimente sau suplimente.

Avand suficienta vitamina D este importanta din mai multe motive, inclusiv mentinerea oaselor si a dintilor sanatosi; acesta poate, de asemenea, proteja impotriva unei serii de afectiuni cum ar fi cancerul, diabetul de tip 1 si scleroza multipla.

 

Vitamina D are roluri multiple in organism, ajutand la:

Mentinerea sanatatii oaselor si a dintilor.

Sprijirea sanatatea sistemului imunitar, a creierului si a sistemului nervos.

Reglarea nivelului insulinei si ajuta la gestionarea diabetului.

Sprijirea functiei pulmonare si a sanatatii cardiovasculare.

Influentarea expresiei genelor implicate in dezvoltarea cancerului.

Ce este vitamina D?

Vitamina D nu este de fapt o vitamina. In ciuda numelui, vitamina D este considerata un pro-hormon si nu este de fapt o vitamina. Vitaminele sunt elemente nutritive care nu pot fi create de organism si prin urmare, trebuie sa fie luate prin dieta noastra. Cu toate acestea, vitamina D poate fi sintetizata de corpul nostru atunci cand lumina soarelui atinge organismul uman.

Se estimeaza ca expunerea sensibila la soare timp de 5-10 minute, de 2-3 ori pe saptamana, permite celor mai multi oameni sa produca suficienta vitamina D, dar vitamina D se descompune destul de repede, ceea ce inseamna ca poate scadea, mai ales in timpul iernii.

Studii recente au sugerat ca un procent substantial din populatia globala este deficit de vitamina D.

Beneficiile vitaminei D:

Aceasta sectiune priveste potentialele beneficii pentru sanatate ale vitaminei D, de la asistarea sanatatii osoase bune la prevenirea cancerului.

1) Vitamina D pentru oase sanatoase:

Vitamina D este vitala pentru sanatatea oaselor. Vitamina D joaca un rol important in reglarea calciului si mentinerea nivelurilor de fosfor in sange, doi factori care sunt extrem de importanti pentru mentinerea oaselor sanatoase.

Avem nevoie de vitamina D pentru a absorbi calciul din intestine si pentru a recupera calciul care altfel ar fi excretat prin rinichi.

Deficitul de vitamina D la copii poate provoca rahitism, o boala caracterizata printr-un aspect grav legat de picioare datorita inmuiere a oaselor.

La adulti, deficitul de vitamina D se manifesta ca osteomalacie (inmuiere a oaselor) sau osteoporoza. Osteomalacia are ca rezultat o densitate slaba a osului si o slabiciune musculara. Osteoporoza este cea mai frecventa boala osoasa dintre femeile aflate in postmenopauza si barbatii mai in varsta.

2) Reducerea riscului de aparitie a gripei:

Copiii carora li s-au administrat 1 200 de unitati internationale de vitamina D pe zi timp de 4 luni in cursul iernii au redus riscul de infectie cu gripa A cu peste 40%.

3) Reducerea riscului de diabet:

Mai multe studii observate au aratat o relatie inversa intre concentratiile sanguine ale vitaminei D din organism si riscul diabetului de tip 2. La persoanele cu diabet zaharat de tip 2, nivelurile insuficiente de vitamina D pot afecta negativ secretia de insulina si toleranta la glucoza. Intr-un studiu particular, sugarii care au primit 2.000 de unitati internationale pe zi de vitamina D au avut un risc cu 88% mai mic de a dezvolta diabet zaharat de tip 1 pana la varsta de 32 de ani.

4) Sugari sanatosi:

Statutul scazut de vitamina D a fost, de asemenea, asociat cu un risc mai ridicat si cu severitate a bolilor atopice la copil si a bolilor alergice, incluzand astmul, dermatita atopica si eczema. Vitamina D poate imbunatati efectele antiinflamatorii ale glucocorticoizilor, ceea ce il face util ca terapie de sustinere pentru persoanele cu astm bronsic rezistent la steroizi.

5) Sarcina sanatoasa:

Femeile insarcinate care au deficit de vitamina D par a fi expuse unui risc mai mare de a dezvolta preeclampsie si au nevoie de o cezariana. Starea slaba a vitaminei D este asociata cu diabetul gestational si vaginoza bacteriana la femeile gravide. De asemenea, este important de observat ca nivelurile ridicate de vitamina D in timpul sarcinii au fost asociate cu un risc crescut de alergie alimentara la copil in primii 2 ani de viata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *