Creierul uman este foarte complex si exista o multime de lucruri care ridica un mare semn de intrebare. Daca vrei sa afli si tu aceste curiozitati, atunci citeste cu atentie randurile care urmeaza. Creierul cantareste aproximativ un kilogram si controleaza fiecare lucru pe care il facem. Acesta ne permite sa gandim, sa invatam, sa fim creativi, sa simtim emotii si controleaza fiecare clipire, respiratie si bataie a inimii.
Structura creierului este extrem de uimitoare avand in vedere ca detine 10.000 de neuroni. In compozitia creierului se gaseste grasime si colesterol. Acesta nu ne permite sa ne concentram pe doua activitati in mod simultan iar daca nu este hranit cum trebuie, creierul poate „muri de foame” Hrana creierului este informatia iar in lipsa acesteia celulele creierului se deterioreaza.
Memoria se formeaza in timp, nu se mosteneste genetic. Fiecare creier e unic iar nici cel mai performant computer nu poate depasi capcitatea creierul uman. Creierul reprezinta cea mai complexa manifestare a inteligentei noastre.Creierul tipic cuprinde aproximativ 2% din greutatea totala a corpului, dar utilizeaza 20% din totalul energiei si aportului de oxigen.
Creierul detine in proportie de 73% apa. Este nevoie de doar 2% deshidratare pentru a iti afecta atentia, memoria si alte abilitati cognitive. 90 de minute de deshidratare pot micsora temporar creierul la fel de mult ca un an de imbatranire. 60% din greutatea uscata a creierului este reprezentata de grasime, astfel ca este cel mai gras organ din organism. 25% din colesterolul din organism se afla in creier. Colesterolul este parte integranta a fiecarei celule cerebrale. Acesta joaca un rol foarte important, de aceea in lipsa unui nivel adecvat de colesterol, celulele creierului mor.
Studiile arata ca acest organ contine in jur de 86 de miliarde de celule cerebrale. Fiecare neuron poate transmite 1.000 de impulsuri nervoase pe secunda si poate realiza zeci de mii de contacte sinaptice cu alti neuroni. O bucata de tesut cerebral de marimea unui graunte de nisip contine 100.000 de neuroni si 1 miliard de sinapse, care intercomunica.
Exista aproximativ 10.000 de tipuri specifice de neuroni in creier. Creierul uman are nevoie si de apa, dar si de oxigen pentru a functiona normal. Doar cinci minute fara oxigen pot provoca moartea unor celule cerebrale si implicit, aparitia unor leziuni cerebrale grave.
Creierul adolescentilor nu este complet format. Este dovedit faptul ca foar in jurul varstei de 25 de ani creierul uman ajunge la maturitate deplina. Creierul genereaza aproximativ 20 de wati de electricitate, ceea ce reprezinta suficienta energie pentru a alimenta cateva becuri LED de putere mica. Specialistii au numit creierul un „generator de ganduri aleatorii” deoarece acesta poate genera 48,6 ganduri pe minut, adica un total de 70.000 de ganduri pe zi. In fiecare minut, 750-1.000 de mililitri de sange circula prin creier.
De asemenea, creierul uman poate procesa o imagine pe care ochii tai au vazut-o timp de doar 13 milisecunde, adica mai putin decat o clipire. Creierul lui Albert Einstein a cantarit 1.230 de grame. Desi acesta aavut cu 10% mai putin decat media, densitatea neuronala a creierului sau era mai mare decat aceasta.