Secretul sistemului de invatamant finlandez

Surprinzator dar adevarat, Finlanda este tara cu cele mai bune rezultate din invatamant, desi copiii nu petrec prea mult timp la scoala si nici nu au multe teme de facut acasa. Totusi, acestia se pare ca sunt cel mai bine pregatiti, fiind recunoscuti pentru rezultatele lor extraordinare in intreaga lume.

Aici copiii au doar cateva ore pe zi la scoala deoarece sistemul de invatamant finlandez are la baza cateva principii majore, deosebite fata de alte tari. In plus, acestia au si vacante mai lungi si bineinteles, fara teme, ceea ce ii face si mai invidiati in special de catre elevii din Anglia sau chir Romania. Chiar daca aici copiii merg la scoala abia la 7 ani si nu fac prea multe cursuri, acestia ocupa locul 7 la citit, performante matematice sau stiintifice.

De fapt, perioada in care copiii stau la scoala este foarte redusa, tocmai pentru ca aici parintii considera ca copiii lor trebuie sa isi petreaca mai mult timp cu familia nu in institutiile de invatamant. Totodata, se considera ca fiecare copil trebuie sa aiba timp pentru a face activitatile cate ii plac cel mai mult, nu sa fie obligati sa faca teme suplimentare sau alte lucruri de acest gen.

In scoli profesorii sunt  foarte respectati si apreciati deoarece acestia le inspira increderea de care au nevoie. Scolile pun mare accent pe performantele profesorilor care predau aici, meseria de profesor fiind una de onoare, pentru ca profesorii sunt cei care le ofera educatia necesara copiilor.

Intre invatamantul finlandez si societate exista o stransa legatura ceea ce ofera un sistem de invatamant de incredere majora. Acesta este un exemplu demn de urmat si de catre alte tari.  In Finlanda timpul rezervat educatiei este unul pretios, care se face intr-un mod aparte cu atentie la detalii in timp ce planificarile sunt analizate corect si eficient. Prin urmare se pare ca nu intotdeauna temele pentru acasa sunt benefice pentru stocarea informatiilor si atingerea performantelor dorite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *